Det är nog ingen som har undgått Donald Trumps snabbt ombytliga besked om tullar, vilket har skapat en ny nivå av osäkerhet i den globala ekonomin. Detta innebär också att EU mycket väl kan bli nästa mål i det förhandlingsspel som präglar den nya amerikanska handelspolitiken. Omvärlden är om möjligt ännu mer oförutsägbar så här i början av 2025.
På vårt senaste möte i SME-kommittén fick vi en genomgång av Frida Pamliden, expert på beredskaps- och säkerhetsfrågor vid Svenskt Näringsliv. Hennes presentation handlade om näringslivets roll i totalförsvaret. Frida rapporterade från Folk och Försvars Rikskonferens 2025, och det finns goda skäl att bli både orolig och fundersam över statsminister Ulf Kristerssons uttalande: ”Sverige är inte i krig – men det råder inte heller fred.” Särskilt tänkvärt är att kommersiella försäkringar kan upphöra att gälla omedelbart eller efter en kort tidsperiod vid höjd beredskap.
Regeringen har också betonat vikten av att stärka det civila försvaret, vilket omfattar områden som krisberedskap, cybersäkerhet och skydd av kritisk infrastruktur. Arbetet sker i samverkan med kommuner, regioner, näringsliv och frivilligorganisationer för att skapa en robust och motståndskraftig samhällsstruktur.
Just nu befinner sig Sveriges totalförsvar i en omfattande omstrukturering och förstärkning för att möta dagens säkerhetsutmaningar. Det innebär betydande investeringar i både militär och civil beredskap.
Det är dags för oss företagare att fundera över vad som kan hända med våra verksamheter vid ett höjt beredskapsläge. Har vi stresstestat våra företag? Vad händer om elen försvinner? Vad händer med våra leverantörskedjor? Hur hanterar vi digitaliseringen vid en cyberattack? Bör vi överväga att återgå till egna servrar? Hur ser vår befattningsanalys ut? Hur övar vi? Ett enkelt test kan vara att bryta elen och se vad som händer i verksamheten. Det viktiga är att vi funderar på vilka risker som finns i våra respektive verksamheter så att vi inte är oförberedda i händelse av höjd beredskap.
Vi är nu inne i avtalsrörelsen och den 12 februari växlade vi yrkanden med motparten, vilket innebär att avtalsförhandlingarna kommer i gång inom kort.
Den 14 mars samlas vi för en extra kongress där medlemmarna via ombuden ska rösta om ett möjligt samgående mellan Plåt & Ventföretagen och Installatörsföretagen. För att säkerställa att alla ombud har den information som behövs för att fatta ett välgrundat beslut bjöd förbundet in alla ombuden till Teamsmöten den 17 och 18 februari, där vi tillsammans gick igenom beslutsunderlaget. Det är nu av största vikt att du som ombud tar dig tid att sätta dig in i materialet – ditt beslut påverkar inte bara dagens medlemmar utan även kommande generationer av företagare i vår bransch.
Tillsammans tar vi ett genomtänkt beslut som säkerställer största möjliga medlemsnytta och en stark framtid för våra medlemmar!
På förbundets webbplats hittar du en sida där vi har samlat all nödvändig information om det föreslagna samgåendet. Efter medlemsinloggning kan du läsa mer här.
Jörgen Rasmusson
Förbundsordförande i Plåt & Ventföretagen,
och vd i AB Lödde Plåt, Lund
jorgen@loddeplat.com
Publicerad: 2025-02-26
Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #2.2025