Vår gemensamma uppgift nu är att hitta den bästa vägen framåt, både för de vardagliga frågorna och för de långsiktiga målen för branschens utveckling. Genom att skapa en skadefri arbetsmiljö kan våra anställda arbeta hela sitt yrkesliv och gå i pension med god fysisk och psykisk hälsa.
Under september och oktober har jag haft nöjet att delta i flera givande möten. Ämnena har varierat, från diskussioner med Tysk-Svenska Handelskammaren till bygg- och installations-sektorns förberedelser inför Avtal 25.
Ett av de mest minnesvärda tillfällena var höstmötet med SME-kommittén och Svenskt Näringslivs styrelse. I samband med mötet i SME-kommittén besökte vi Tysk-Svenska Handelskammaren och lärde oss om den tyska marknaden och vikten av att förstå affärskulturen för att lyckas där. En tydlig insikt var att bristande kunskap om kulturella skillnader ofta är ett stort hinder för svenska företag. Men med rätt förberedelser finns stora möjligheter att bygga framgångsrika affärsrelationer med tyska partner.
En oroande punkt som togs upp var de dystra framtidsutsikterna för den tyska ekonomin enligt både investerare och analytiker. Tyskland, som länge har varit Europas ekonomiska motor, står inför stora utmaningar, vilket även påverkar Sverige då Tyskland är vår största handelspartner. När deras ekonomi bromsar in drabbas svensk export och industriproduktion. Detta påminner oss om hur sammanflätade våra ekonomier är och hur viktigt det är att följa utvecklingen på vår största marknad.
Mot den bakgrunden blir det extra intressant att reflektera över den så kallade Draghi-rapporten, som handlar om Europas framtida konkurrenskraft. Rapporten lyfter tre stora utmaningar för EU att öka innovationstakten, sänka energikostnaderna och ställa om till en mer hållbar ekonomi. Den betonar också vikten av att öka säkerheten och minska beroendet av andra länder.
Svenskt Näringsliv välkomnar rapporten, men anser att den saknar en tydligare beskrivning av vad som driver produktivitetstillväxten. För att EU ska bli mer konkurrenskraftigt behöver marknaderna vara öppna och drivkraften komma från privata investeringar. Förslag om att stärka den inre marknaden och satsa på forskning och innovation är positiva, men för mycket statlig inblandning och protektionism kan bromsa utvecklingen.
Nu är det upp till EU:s politiker att skapa rätt förutsättningar för en stark och hållbar ekonomi.
En annan viktig fråga för oss är arbetsmiljön. Jag är övertygad om att alla våra medlemsföretag delar visionen om en trygg och säker arbetsmiljö. Målet är en byggbransch där vi strävar efter noll arbetsplatsolyckor. Genom att skapa en skadefri arbetsmiljö kan våra anställda arbeta hela sitt yrkesliv och gå i pension med god fysisk och psykisk hälsa.
För att nå detta mål behöver vi stärka säkerhetskulturen och öka riskmedvetenheten i branschen. I en artikel på sidorna 22–24 diskuteras om antalet arbetsolyckor och arbetssjukdomar inom byggbranschen ökar eller minskar. Svaret beror på hur statistiken tolkas, men oavsett det måste vi fortsätta arbeta för en säkrare arbetsmiljö.
På årets ordförandekonferens den 10 och 11 oktober arbetade förbundsstyrelsen tillsammans med de lokala ordförandena för att diskutera förslaget om ett eventuellt samgående med Installatörsföretagen (IN), som har tagits fram av den oberoende projektledaren Peder Bergström. Vi hade två produktiva dagar där vi gick igenom frågor som är avgörande för förbundets och medlemsföretagens framtid.
Slutsatserna från konferensen har nu skickats till lokalföreningarna för vidare diskussion. Den 5 november kommer IN att hålla sin ordförandekonferens och göra sin genomgång. När båda förbunden har haft sina ordförandekonferenser blir nästa steg att ta fram ett välgrundat beslutsunderlag inför vårens två kongresser, då de slutliga besluten fattas av våra medlemmar.
Vår gemensamma uppgift nu är att hitta den bästa vägen framåt, både för de vardagliga frågorna och för de långsiktiga målen för branschens utveckling. Genom att fokusera på att maximera medlemsnyttan kan vi tillsammans forma en stark och framgångsrik framtid för våra medlemsföretag och för hela branschen.
Jörgen Rasmusson
Förbundsordförande i Plåt & Ventföretagen,
och vd i AB Lödde Plåt, Lund
jorgen@loddeplat.com
Publicerad: 2024-12-04
Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #11.2024