LEDARE: PVMagasinet #7.2021

Sommar, sommar, sommar och tillfälligheternas spel

Nu är det äntligen sommar! Det ska bli skönt med lite ledighet. Och när man softar i hängmattan kan det vara värt att filosofera och reflektera över halvåret som gått. Där vi kan summera ett händelserikt halvår med händelser utöver det normala som exempelvis: • att kraftiga prishöjningar på byggmaterial duggar tätt, • att för första gången har en svensk statsminister röstats bort i en misstroendeomröstning • att pandemin fortsatt gör sig gällande även om samhället håller på att öppna upp.

När det gäller kraftiga prishöjningar på byggmaterial kunde man den 1 juli i Dagens Industri läsa om att byggbranschen sticker ut i konkursstatistiken, delvis till följd av skenande materialpriser och långa leveranstider. Detta bekräftas också av Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd som ett par dagar före midsommar gick ut med ett öppet brev riktat till beställare av bygg- och anläggningsentreprenader. I brevet flaggar hon för att medlemsföretagen kan behöva kostnadsreglering och tidsförlängning i pågående projekt. Även våra medlemmar är oroade över materialpriser och långa leveranstider, vilket i synnerhet drabbar dem som har fastpriskontrakt.
Missade du Plåt & Ventföretagens webbinarium den 23 juni om jämkning av materialpriser enligt AB 04/ABT 06 och Entreprenadindex? Då kan jag varmt rekommendera dig att gå in på förbundets hemsida och kolla på det i efterhand. Det kan vara väl investerad tid när du ligger i hängmattan.

Fotboll och politik

Sommaren har också bjudit på fotbolls-EM. Det uppskjutna mästerskapet från 2020 som spelades under perioden 11 juni till och med 11 juli. Många av slutspelsmatcherna var riktiga rysare och avgjordes av tillfälligheter. Parallellt med fotbolls-EM pågick en annan
rysare i riksdagen, konflikten om fri hyressättning i nyproducerade lägenheter som till sist slutade med att en svensk statsminister för första gången röstades bort i en misstroendeomröstning. I skrivande stund pågår talmansrundor och maktens matematik är otroligt jämn. Lyssnar man till olika statsvetare och politiska kommentatorer finns det risk för att man kan dra stora likheter med fotbollsmästerskapet – det är tillfälligheter som kommer att avgöra vem som vinner och blir Sveriges nästa statsminister. Min högst personliga uppfattning är att det på kort sikt blir bäst om Stefan Löfven får fortsätta att regera eftersom tiden är knapp till nästa ordinarie val. Vilket gör att en ny konstellation inte hinner påverka och ändra riktning för Sverige.

Oavsett vem som bildar regering, måste vi redan till hösten börja arbeta intensivt med att få gehör för de för oss och Sverige viktiga reformer hos partierna när de sätter sina program inför valåret 2022, inte minst inom bostadspolitiken. Lika viktigt är det att få ut budskapet om företagens och företagarnas betydelse, eftersom många vindar i dag blåser mot företagsamheten. Detta område är sannolikt det där vi kan och måste förbättra oss inför de kommande valet. Viktigt är också att överenskommelsen om LAS inte försvinner i den politiska turbulensen som råder just nu.

Glad sommar!

När det gäller pandemin kan vi bara hoppas på Anders Tegnells tro om att de allmänna råden om att jobba hemma, hålla avstånd och undvika nya kontakter kan tas bort under hösten.

Sammanfattningsvis kan man på goda grunder påstå att det kommer att bli en spännande och intensiv höst. Vid närmare eftertanke är det kanske lika bra att ligga kvar i hängmattan så att man orkar med när allt drar i gång igen i höst … Tack för gott samarbete under årets första halva och ha en riktigt skön sommar var du än befinner dig!

Jörgen Rasmusson
Förbundsordförande i Plåt & Ventföretagen,
och vd i AB Lödde Plåt, Lund
jorgen@loddeplat.com

 

 


Publicerad: 2021-07-26
Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #7.2021