LEDARE: PVMagasinet #8.2022

Välkommen tillbaka till en spännande höst med Plåt & Ventföretagen!

De flesta av oss är nu tillbaka efter sin semester och en del njuter kanske fortfarande av den härliga sommarvärmen i augusti. Jag tillsammans med styrelsen ser framemot en spännande, intensiv och utmanande höst för vårt förbund och för Sverige.

I september ska styrelsen ha sitt årliga strategimöte som i år blir en favorit i repris, då det är förlagt till Spanien den 9-12 september. Strategiarbetet kommer sedan att redovisas och förankras på ordförandekonferensen i oktober. I det här numret, med start på sidan 24, kan du bland annat läsa om hur ett nytt labb ska lära forskarna ventilera bort covid i framtida byggnader.

Med alla partiledardebatter och utfrågningar i skrivande stund så är det väl ingen som undgått att det är val den 11 september. Ett val där läget just nu är mer eller mindre ”dött lopp” mellan Magdalena Anderssons och Ulf Kristerssons regeringsunderlag i opinionsmätningarna. Det stundande valet är kanske det viktigaste någonsin då Sverige står inför stora utmaningar. Brottslighet och otrygghet har tillåtits breda ut sig, vilket påverkar både individer och möjligheterna och viljan att driva företag. Utanförskapet växer, i dag saknar 1 300 000 människor självförsörjning enligt Svenskt Näringsliv. Klimatkrisen blir också allt mer akut.

Inför valet hoppas jag du tar dig tid att reflektera över vilka frågor som är just dina kärnfrågor. Några viktiga frågor för oss som driver företag är bland annat minskad regelbörda, minskad beskattning av företag och företagande samt sänkta kostnader att anställa och inte minst tillgång till kompetent personal. En annan grundförutsättning för att framgångsrikt driva företag i Sverige är elförsörjningen. Det måste finnas ett elsystem som säkerställer att fossilfri el finns tillgänglig när- och varhelst den behövs. Näringslivets omställning, expansion av befintliga verksamheter eller nyetableringar kräver tillförlitlig elförsörjning och el till ett konkurrenskraftigt pris.

Jag har i tidigare ledare skrivit om att det är småföretagen som står för och har stått för 4 av 5 nya jobb under de senaste 30 åren, vilket varit helt avgörande för att skapa tillväxt och välfärd i Sverige. För många är det första gången som man ska rösta. Under sommaren har jag noterat att den yngre generationen är mycket aktiva på sociala medier inför valet. Inte utan att man undrar var vi Sveriges företagare samordnar kampanjer och driver våra hjärtefrågor? Jag läste att i Sverige finns det cirka 500 000 företagare som driver 1 000 000 små företag där det skapas minst 2 000 000 arbetstillfällen, så välfärden i Sverige bygger således i högsta grad på livskraftiga småföretag som behöver ett bra företagsklimat.

Jag uppmanar dig därför att använda den återstående tiden fram till valet att prata med politiker, passa på att ställa frågan vad de gör för dig som företagare och varför du ska rösta på hen. Tänk på att tillsammans står vi företagare för 500 000 röster – vem säger nej till de rösterna?

Använd din rösträtt klokt, så att vi får en regering som kan ge oss företagare och företagsamma människor rätt förutsättningar att växa. För när företag växer, växer Sverige – det är bra för alla!

Jörgen Rasmusson
Förbundsordförande i Plåt & Ventföretagen,
och vd i AB Lödde Plåt, Lund
jorgen@loddeplat.com

 

 


Publicerad: 2022-09-06
Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #8.2022